zaterdag 20 december 2014

‘Payments, context en relevantie’ (Visie Mobile 2015)

Adformatie: Precies een jaar geleden gaf ik in deze Blog Visie Mobile 2014 aan dat het met de ‘mobiele infrastructuur’ voor mCommerce in Nederland wel goed zit. Volgens de jongste cijfers van het GFK is het aantal smartphone bezitters in Nederland gegroeid naar ruim 10 miljoen (77%) ten opzichte van 8,5 miljoen een jaar geleden (67%). Het aantal Nederlanders in de leeftijd 13+ dat een tablet bezit is met 7,9 miljoen (61%) inmiddels even groot als het aantal dat in het bezit is van een vaste pc. 

De mobiele infrastructuur is dus alleen maar sterker geworden in 2014 en steeds vaker het grootste en vaker ook het enige kanaal dat wordt gebruikt. Dit heeft er met name afgelopen jaar aan bijgedragen dat Mobiel inmiddels steeds vaker een belangrijk deel is in de business strategie van elk bedrijf. Een bedrijf zou eigenlijk niet een aparte mobiele strategie moeten hebben maar het zal altijd een integraal gedeelte van de algehele bedrijfsstrategie moeten zijn. Ofwel apart of geïntegreerd, het is duidelijk dat Mobiel niet kan worden genegeerd en hoe langer bedrijven wachten hoe lastiger het zal worden om mobiel goed te integreren. Mobiel moet een onderdeel moeten zijn van het business DNA, het mobiele ecosysteem zal veranderen en verder door ontwikkelen. 
Sommige trends zullen weer verdwijnen en nieuwe mobiele trends zullen ontstaan maar met de juiste ‘mobiele’ aanpak zullen bedrijven succesvol kunnen zijn. Twee sectoren waarin zeer grote veranderingen zullen plaats vinden in 2015 zijn de Finance- en Retail sector door het alsmaar toenemende gebruik van mobiel. Dit zorgt ervoor dat het gedrag van de consument verandert en daarmee ook haar wensen en eisen. Bedrijven zullen steeds meer moeten inspelen op de (mobiele) verwachtingen van hun klanten.

Finance
De traditionele bank sector wordt volledig opgeschud de komende tijd door een aantal belangrijke trends. Als eerste gebruiken klanten hun mobiele devices steeds meer voor bankzaken; zo is mobiel bankieren al langere tijd veel groter dan internet  bankieren.  De komende jaren zal ‘mobiel bankieren’ net zo gewoon worden als pinautomaten nu voor ons zijn. Mobiel wordt gebruikt om saldo te checken, geld over te maken en rekeningen te betalen. Directe consequentie is dat in de loop der tijd het fijnmazige kantorennetwerken van de grootbanken geheel overbodig wordt en dat de bijvoorbeeld de groep invloedrijke Millenials alleen nog maar online en mobiel gaat ‘bankieren’. Daarnaast zijn er afgelopen jaar een aantal grote innovatie technologie partijen  gedoken op mobile payments. Met partijen als Square, Paypal, Apple Pay, Google en Amazon gaat de mobile payment sector nu echt van start, veelal buiten de traditionele banken om. Als laatste krijgen de traditionele banken op alle deelgebieden concurrentie van nieuwe disruptive partijen, de zogenaamde FinTech bedrijven, met totaal andere business modellen en zonder jarenlange ballast van complexe IT systemen. Zo zagen we al in andere sectoren al bedrijven als Uber en AirBnB die een traditionele business op hun kop zette. En zo zien we inmiddels hetzelfde in de financiële wereld gebeuren.Op het gebied van beleggen, investeren, lenen, hypotheken, sparen en betalen zijn er al vele FinTech bedrijven actief. 
Mooi voorbeeld is Lendingclub, een online peer-to-peer leenplatform waarop consumenten elkaar geld kunnen lenen. Lendingclub is onlangs naar de beurs gegaan. De huidige waarde van de Lendingclub (€ 7,5 Miljard) is al de helft van de geschatte waarde van ABNAMRO (€ 15 Miljard). Bij Lendingclub werken echter maar een paar honderd mensen. Maar ook partijen als Prosper, Lendio, FundingCircle, en Fundera zullen op de Nederlandse markt steeds meer zichtbaar worden. Ook een aantal Nederlandse FinTech bedrijven, zoals bijvoorbeeld Zecco, Adyen, Knab en FiveDegrees, timmert al hard aan de weg. Raadzaam voor de traditionele banken zou zijn om juist deze FinTech partijen veel meer te omarmen omdat deze een totaal andere kijk hebben om de veranderende markt en consument.

Retail
De afgelopen jaren hebben de offline retailers al veel last gehad van de online retailers. De sterke groei van e-commerce heeft de traditionele retailers grote problemen opgeleverd omdat ze in het begin veel moeite hadden om ook de digitale stappen te zetten en voornamelijk gericht waren op het beschermen van hun huidige propositie. Met de sterke opkomst van Mobiel komen er echter ook weer kansen voor de traditionele retailers mits ze hier goed gebruik van maken. Consumenten kiezen niet alleen voor online maar willen het allebei. Belangrijk is dus om consumenten een optimale omni-channel beleving te geven en daarvoor is mobiel uitermate goed geschikt. Essentieel hierbij wordt hoe offline retailers de location based, geo fencing en push bericht mogelijkheden van de smartphones zullen toepassen in hun strategie. Daarnaast zullen offline retailers ook het gebruik van bijvoorbeeld tablets en contactloos betalen, of andere vormen van mobile payment, in hun winkels moeten pushen. Tevens biedt de smartphone de mogelijkheid om veel data van klanten te  krijgen en die in te zetten in een mobiel loyaliteitsprogramma.


Belangrijke trendwoorden in 2015 in combinatie met mobiel zullen zijn ‘payments’, ‘context’ en ‘relevantie’. Ik spreek jullie graag volgend jaar weer om te zien wat er in 2016 trending zal  worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten